Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru GÂNDUL.RO că scenariul cel mai probabil legat de întoarcerea elevilor la școală este data de 8 februarie, însă, nu toți copiii vor reveni fizic. Cristache este de părere că elevii din anii terminali ar trebui să fie prezenți față în față cu profesorii, iar ceilalți să învețe în continuare de acasă. Reprezentantul părinților spune că încă mai sunt copii care nu au echipamente pentru online și învață de pe…telefon!
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a explicat pentru GÂNDUL.RO cum se poziționează „cei mari” în legătură cu întoarcerea celor mici în clase:
„Sunt două categorii mari și cam egale, unii nu vor să înceapă școala, indiferent de context, alții vor, indiferent de rata incidenței.
Dacă se instituie obligativitatea prezenței fizice la școală și sunt familii care optează în continuare pentru online, este firesc ca acel elev să fie lăsat să învețe de acasă!
Mulțumești astfel ambele categorii, care vor să-și trimită copiii la școală, și care nu vor.
Noi am cerut să se revină la școală de acum, de pe 11 ianuarie, în funcție de rata de incidență. Nu este normal să ții școlile închise în anumite localități unde sunt o mie de locuitori și un singur caz de coronavirus. Oricum, copiii aceia din anumite sate sunt dezavantajați din mai multe puncte de vedere”, a declarat Iulian Cristache pentru GÂNDUL.RO.
Reprezentantul părinților spune care sunt principalele probleme din sistem în prezent:
„Problemele majore sunt reprezentate de tensiunile dintre cele două tabere. În plus, încă mai sunt copii care nu au echipamente și folosesc telefoanele, și este obositor. Încă sunt profesori care nu predau așa cum ar trebui în online. Pierderea este la nivelul elevilor, ei sunt cei afectați de această situație! Dar parcă nu aș vrea să vorbesc de o generație de sacrificiu. Important este când vor reveni față în față să se recupereze pierderile”, explică Cristache.
Președintele FNAP crede că cel mai probabil școlile ar putea fi deschise la începutul semestrului II.
„Scenariul este, cel mai devreme, 8 februarie, și se vor aștepta cifrele de la DSP în legătură ce ce s-a întâmplat în perioada de Sărbători.
Atenție, vorbesc doar de revenirea elevilor din anii teriminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a și eventual clasa pregătitoare și clasa I, acolo unde se formează scrisul și primele abilități ale copiilor, și în rest, ceilalți să stea acasă”, a mai declarat Iulian Cristache pentru GÂNDUL.RO.
Vicepremierul Kelemen Hunor solicită deschiderea fizică a școlilor din data de 8 februarie! Acesta declară că vrea să impună opinia UDMR partenerilor de guvernare!
„Opinia UDMR – pe care încercăm să o impunem și partenerilor de guvernare – este că învățământul clasic trebuie reluat din 8 februarie, semestrul 2 al anului școlar, în special grădinițele, clasele primare și terminale a VIII-a și a XII-a.
Am spus în campania electorală și susținem în continuare ceea ce spun experții în domeniul educației: prin redeschiderea parțială a grădinițelor și școlilor preșcolarii și elevii vor învăța într-un mediu controlat, deoarece cadrele didactice fac tot posibilul ca să respecte regulile de sănătate publică.
În grădinițe și școli, supravegherea și evaluarea zilnică a stării de sănătate pot fi rezolvate, iar, în caz de infectare, pacientul se poate adresa mai repede medicului, iar mediul său poate fi monitorizat eficient”, a precizat, miercuri, liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.